Zdravá a chutná snídaně

DOBRÉ RÁNO

 

Chcete- li pěčovat o své zdraví, tak jak už říkaly naše babičky, je třeba se řádně nasnídat. Každému z nás chutná něco jiného a tvrdit o některé snídani, že je nevhodná a že jiná je vhodnější je jen prosazování jednoznačné pravdy a nejspíš ani nejde o snidani jako takovou. Dovoluji si vám nabídnout jeden z mnoha receptů, který zcela určitě potěší vaší slezinu. Proč právě slezinu? Slezina je z pohledu tradiční čínské medicíny vnímána jako orgán zodpovědný za zpracování nebo chcete-li získávání výživy z přijímané stravy a tuto dále přeměňovat na čch-energii a krev. Slezinu vyživuje teplé a do sladka orientované jídlo. Pokud píšu do sladka nemyslím tím cukr jako takový, ale obilniny, ovoce, některé druhy zeleniny atd. Je-li slezina vyživená, plní svoji funkci a to se projeví na krvi, svalech, kvalitě kůže a na celém organismu. Správně fungující slezina má významný podíl na psychické stabilitě.

 

Nabízený recept má svůj základ ve vařené pohance a semínkách quinoa. Pohanka bývá často vnímána jako né právě chutná obilnina. Nicméně její účinky na zdraví jsou tak významné, že by byla škoda, abychom jí pro její specifickou chuť vyloučili ze svého jídelníčku. Pohanku lze připravit mnoha způsoby. Jeden ze způsobů, který její chuť zlahodní je pohanku uvést do varu na přibližně 30 sekund a pak vodu vylít a znovu přidat další vodu a v té pohanku vařit. Tímto pohanku zbavíte specifické příchuti pro kterou je často odmítána. Semínko quinoa je mimojiné přínosné především svým vysokým obsahem bílkovin. V kombinaci s pohankou tvoří velmi vydatnou a zdraví prospěšnou stravu.

 

V průběhu 15 minutového varu jsem postupně přidal 6 datlí, 10 mandlí, nakrájené 3 sušené fíky, 4 sušené švestky, malou hrst rozinek, v závěru malou hrst sušených brusinek a vrchovatou lžičku seminek chio. Pro oko a chuť lahodící můžete ozdobit podle vlastní fantazie nejrůznějším ovocem. Já jsem využil období sklizně jahod.

 

V této kombinaci se jedná o snídani, která je vysoce energeticky hodnotná a výživná.

 

Pokud bych se na tuto snídani podíval z pohledu vlivu na zdrvaví, tak lze jednoznačně konstatovat, že je významným zdrojem čchi-energie, podporující krvetvorbu a dostatečnou pružnost a prostupnost žilního a tepenného systému. Taková snídaně je vhodná i v případě silového treninku a to pro množství sacharidů a bílkovin. Při redukční dietě ocenímu, že lze takovou snídaní stimulovat organismu ke správné funkci trávení a vylučování a tímto se zbavovat odpadních látek a nadbytečného tuku.

 

 

Účinky této snídaně mohou být iniciovány přihlížením k zásadám stravování. Jednotlivé zásady budu postupně připisovat na tyto stránky.

 

Přeji dobrou chuť

Roman