Zapékané jáhly se zeleninou a sýrem

Dobrý den

 

Každý den se zamyslíme nad tím, co dneska budeme jíst. Venku je teplo, tlak kolísá a tak dáváme přednost salátům a lehkým jídlům, které náš organismus nezatíží a příjemně osvěží.

 

Jáhly jsou ve své podstatě potravinou mírně ochlazující a díky své konzistenci si dokážou zachovat poměrně dost vody. Proto jsem vybral tento recept, který je velmi jednoduchý a výsledek je chutný, lehce stravitelný a na talíří vypadá lákavě.

 

Obvyklá příprava jáhel začíná jejich důkladným promytím a krátkým spařením vroucí vodou, kterou poté vylijeme a vaříme v nové vodě. Tím to se zbavíme nečistot v této obilnině a jídlo pak není ovlivňována drobnými nevítanými příchutěmi. Jáhly vaříme až změknou. Je vhodné do nich přidat vrchovatou lžičku qio semínek. Po uvaření by měly být konzistentní. Neměly by se rozsypávat na jednotlivé kuličky. To znamená, že v nich je dostatek tekutiny, ale neměli by množstvím vody téct. Takto uvařené jáhly dáme ve vrstvě odpovídající naší zapékací misky nebo plechu. Navrch pokládáme lehce uvařenou brokolici, papriky, rajčata, jednoduše zeleninu, kterou máte rádi. A úplně navrch bohatě posypeme strouhaným sýrem. Použijete-li sýr kozí, dodáte jídlu specifičtější chuť, aroma a energetičtější vydatnost. Na závěr posypeme čerstvou bazalkou a jarní cibulkou Po krátkém zapečení v předehřáté troubě necháme na chladnějším místě ztuhnout.

 

 

 

Přeji vám dobrou chuť

Roman