DOBRÝ DEN
Tentokrát si vám dovolím nabídnout jídlo s masem. V tomto případě s lososem. Setkávám se s lidmi, kteří upřednostňují jídlo bezmasé, nicméně občas mají chuť na rybu.
Z pohledu dietetiky tradiční čínské medicíny je rybí maso v zimním období velmi prospěčným obohacením jídelníčku. Způsob přípravy tohoto jídla je velmi jednoduchý jak na přípravu, tak pro trávení.
V průběhu zimních měsíců a to i v případě, že není ta pravá zima, může přijít období kdy vnímáme celkové oslabení případně i s pocity chladu. Někdy i potíže se zažíváním. Ryba lehce poduˇšená na vodě. Kurkuma, která prohřívá, celozrnné těstoviny, kuzu, česnek, špenát, jsou kombinací potravin , které mohou organismus vyživit a zahřát.
1 filet lososa - 350g
250g celozrnných nebo obyčejných těstovin.
300g špenátu
1 cibule
4 stroučky česneku
Filet pouze na vodě podusíme . Přibližně 10 min.
Jemně nakrájenou cibuli s nahrubo nakrájeným česnekem lehce orestujeme na ghi. Přidáme listový špenát a 5 minut podisíme pod pokličkou. Současně vaříme těstoviny s trochou kurkumy.
Když je špenát měkký přidáme trochu mléka nebo smetany a zahustíme kuzu. Kuzu , přibližně polévkovou lžíci rozpustíme ve troše studené vody. To poté nalijeme do ještě vroucího špenátu a stále mícháme.
Rybu opatrně rozdrobíme na kousky a smícháme s těstovinami a poté přimícháme špenát. Celé to jemně posolíme nebo použijem na dochucení ume ocet případně i trochu pepře.
Přeji dobrou chuť
Roman