RECEPT K POSÍLENÍ PO ZIMNÍM OBDOBÍ NEBO PŘI STAVECH VYČERPÁNÍ

DOBRÝ DEN

 

Slyším jak po nevýrazné zimě, kdy si organismus nedokázal dostatečně odpočinout a při velmi rychlém nástupu jara jsou lidé unavení, vyčerpaní a náchylní na nejrůznější stavy prázdnoty qi. Počasí vybízí k aktivitám typu jarního lyžování, najíždění prvních kilometrů na kole a kolečkových bruslích a fitka se plní lidmi lačnými po pěkné postavě do plavek. Do všeho takového je často vkládaná aktivita, která více koresponduje s energií léta nebo aspoň vrcholného jara. Nikoliv v období po již zmiňované zimě, kdy je třeba nabírat a uchovávat energii.

Proto bych se více přimlouvam za delší procházky v přírodě nebo na horách, kde je nástup jara přece jenom o něco pomalejší. Proto přicházím s receptem, který je v mnohém jarní, nicméně má své základy v bohatém doplňování qi.


ZELENINA S JARNÍ ZELENINOU FAZOLEMI ADZUKI A VAJÍČKY


Klasická zelenina typu cibule, pórku, vodnice, bílé ředkve by se dala zařadit do skupiny potravin elementu kovu. To znamená matky vody. Tudíž podporující orgány spojené s obdobím zimy. K tomu již jarní zeleninu typu nejrůznějších natí, výhonků a listů. Nať petržele, kadeřavá petržel, listy ředkvičky, listy řapíkatého celeru, naklíčená semínka. Na obarvení a přidání jemnější chutě kapii. Tato všechna zelenina na jemno naktájená a na másle lehce podušená. Při přípravě to nádherně voní. Když je vše lehce podušené přidáme vedle uvařené fazole adzuki. Zamýcháme a pokud chceme můžeme přidat vajíčko(a). Pár kapek ume octu celé jídlo zjemní a podpoří pohyblivost jaterní qi.

Přeji vám dobrou chuť a hodně síly a radostí v jarní přírodě

Roman