Palačinky s tvarohema banánem

DOBRÝ DEN

Dovoluji si vám nabídnout poměrně obvyklé jídlo.


PALAČINKY S TVAROHEM A BANÁNEM


Jedná se o jídlo z ingrediencí, které může v těle podporovat vlhkost a snad i trochu zpomalení trávení. Jenomže někdy když je chuť na něco dobrého, tak palačinky přijdou vhod. Proto jsem se rozhodl malinko recept poopravit, tak aby se jednalo o jídlo pro naše trávení a náš organismus přínosné a v zimním období výživné.


Palačinky jsou tradičně z hladké mouky, mléka a vajíčka. Bílou mouku jsem z jedné třediny vyměnil za špaldovu mouku. Špaldova mouka oproti klasické má hřejivější účinky. To mimojiné znamená, že podporuje trávení. Do mléka jsem dal trošku mleté skořice.


Jako náplň do palačinek jsem zvolil tvaroh. Tvaroh byl kvalitnější a tak jsem ho trochu naředil mlékem, aby se s ním lépe pracovalo. Pak jsem do něj přidal mletou skořici a mletý hřebíček. Na 250g tvaroku 5 ks hřebíčku. Jak skořice, tak hřebíček svými zahřívajícími vlastnostmi eliminují hladnější tvaroh a mléko.


Jako další jsem zvolil banán. Banán sám o sobě je výživné ovoce. S tendenci chladit a při slabosti qi sleziny může podporovat vlhkost v organismu. Je tady však způsob jak banán upravit, aby byl pro náš organismus přínosný. Dal jsem banán na pařáček a 15 minut jsem ho nechal ve slupce na páře. Výsledkem je banán, který svojí intenzivní sladkostí a teplem z napařování podporuje činnost sleziny a je pro náš organismus velmi výživný.

banán po 15 min. v páře


Je to jeden z mnoha receptů ve kterém se nekladou meze vaší nápaditosti a na výsledku si velmi pochutnáme.

 

Přeji vám dobrou chuť

Roman