Jarní recept

 

DOBRÝ DEN

 

Včera byl první jarní den a dnešní slunné počasí napovídá, že se bude dařit všem výhonkům tak, aby se pomalu začaly probouzet k životu.

Jak to dělají jedinci jiných druhů, tak i člověku jsou tyto výhonky prospěšné. Mám na mysli první výhonky kopřivy, listy sedmikrásek, medvědí česnek, občas první lístky jitrocele a pampelišek a všechny možné rostlinky svými listy a květy nám nabízejí nepřeberné množství živin a důležitých látek pro naše zdraví.

To co potřebujeme pro povzbuzení organismu po zimně najdeme všude kolem sebe na slunných loukách, mezích a zahradách. Jen nemějte obavy tyto přírodou nabízené poklady využívat ve svém jídelníčku.

 

Dnes bych vám rád nabídl velmi jednoduché jídlo.

Nakrájíme si najemno dva stvoly řapíkatého celeru. Přidáme 250g brokolice na kousky nakrájené včetne stvolů a hrst petrželové natě. Toto vše jsem vložil do pánve s kouskem másla lehce zahříval. Jen to tak lehce ohřát, aby se uvolnily vůně a chutě.

Vedle jsem si spařil špenát. Špenát to je to místo tohoto receptu, které je velmi variabilní. Lze ho vyměnit za medvědí česnek nebo jiné rostliny. V mojem případě jsem špěnát spařil a přidal jsem k ohřáté zelenině a pokračoval v ohřívání až na hranici varu kdy jsem přidal trochu horké vody a následně kuzu, kterým jsem dal zelenině jemnost a celé výživově posunul.

 

Lehkostí a jednoduchostí jarního jídla nejlépe prospějete svému organismu. Není třeba přemýšlet nad nějakou jarní očistou. Zařazujte si podobná lehká jídla. Nemějte obavy zařadit si jednou za 14 dní nebo jednou za měsíc den bez jídla. Jen popíjejte tekutiny. V období nastupujícího jara vám to velmi pomůže. Udělejte si takový den s radostí.

Na jaře je vhodné uvolnit své olečení, tak aby nás nikde nic nesvíralo a netísnilo. Jen ještě stále buďte opatrní na chladný vítr.

 

Přeji vám dobrou chuť

Roman