Falafelo

DOBRÝ DEN

Dnes si vám dovoluji nabídnout velmi jednoduchý recept na jídlo jehož výživné hodnoty oceníme především v zimním období. Jedná se o recept ryze vegetariánský a nabízející prostor vaší kreativitě.


FALAFELO

Základem je cizrna namočená na 24 i více hodin. Poté vodu vylejeme a takto syrovou, nevařenou cizrnu rozmixujeme. Je možné na to využít klasický nebo tyčový mixér. Současně s tímto lze mixovat i ostatní ingredience nebo je tam přidat až po rozmixování cizrny. Jedná se o cibuli, česnek a případně o zelenou petrželku. Cibuli a česnek buď jemně nakrátíme a zamícháme nebo také mixujeme. Pak přidáme podle chuti sůl, pepř, bohatě římského kmínu nebo si doma pomelte celý obyčejný kmín. Já jsem ještě přidal drcené pražené lněné semínko. Fantazii a vaší chuti se meze nekladou. Z takto připracvené hmoty tvoříte kuličky. Já jsem dal přednost menší velikosti - golfový míček :-)



Pak jsou dvě varianty a tou jsou pečení v troubě nebo smažení na oleji.


Dal jsem přednost smažení na oleji. Do malého hrnce jsem nalil olej do výšky přibližně 4 cm. Za stálého jemného zahřívání jsem do hrnce vkládal kuličky a po asi 2 minutách jsem je lžící lehce oddělil ode dna. Tak se mohli osmažit úplně celé. Za další 2 minuty jsem je lžící vyndával. Zajímavostí je, že po smažení 150 kuliček (to odpovídá 1kg cizrny) ubylo minimálně oleje. Vysvětluji si to tím, že namočená cizrna jednoduše do sebe nemůže olej nasát. Ubrousky do kterých jsem kuličky odkládal, abych se tímto způsobem zbavil oleje, nebyli nijak výrazně olejem nasáté. Pokud byste rádi dali přednost bez oleje, pak je pečení v troubě ideální variantou.

Falafela jsou po usmažení křupavá. Mohou se vám jevit i trochu tvrdší. Po krátké době změknou. Je výborné k nim podávat zakysanou smetanu nebo tahini, což je pasta ze sezamových semínek. Což je tradiční kombinace.Tahini je mimochodem velmi přínosná potravina na posílení a doplnění qi ledvin !

 

 

Přeji vám dobrou chuť

Roman