DRUHÁ ZÁSADA STRAVOVÁNÍ

KDE, JAK A ZA JAKÝCH OKOLNOSTÍ JÍME

 

Žijeme v uspěchané době. Často si na jídlo jednoduče čas neuděláme. Když je nejhůř pak nám nezbývá než využit širokou nabídku rychlých občerstvění, kde něco rychle uvařeného-usmaženého nebo chladného (v podobě dopředu připravených zeleninových salátů) sníme a pokračujeme dál v našich aktivitách. Jsou lidé, kteří jsou pyšní na to, že jsou schopni oběd zkonzumovat do 5 minut a něčím takovým se více nezdržovat. Přijde mi to krátkozraké počínání... Nijak neodmítám rychlá občerstvení. Mají svoji roli a v situacích kdy opravdu není čas. Bezpochyby poskytnou rychle nasycení. Nic se však nemá přehánět a tak je to i ve stravě!

 

JÍST V SEDĚ V KLIDNÉM PROSTŘEDÍ BEZ SPĚCHU

Pokud budeme uvažovat nad stravou jako nad způsobem kterým o sebe chce pečovat nebo tímto způsobem směřovat k harmonizaci zdraví, pak kde a jak jíme sehrává svoji významnou roli. K jídlu potřebujeme klid. Vždyť se vyživujeme, abychom mohli dále žít! Je to doba, která je doslova a do písmene pro nás životně důležitá. Posazení se k jídlu v příjemném prostředí, případně s příjemnými lidmi je přípravou naší psychiky na něco co nás má ztišit, uvolnit a nastavit na příjímání jídla všemi smysly.

 

VYCHUTNÁVAT SI JÍDLO

Najíst se je jedna činnost. Vychutnávat si jídlo je věc druhá. Můžeme se najíst a ani nevíme co jsme jedli, protože jsme myšlenkami byli někde mimo nás. Konzumace jídla vyžaduje abychom byli u "sebe". Nikoliv čtení novin, sledování televize, počítače, řízení auta nebo pracovat natož řešit při jídle něco závažného. Jsme-li u sebe vnímáme chutě, vůně, barvy. Žvýkáním jídlo rozmělňujeme a objevujeme další chutě. Spousty látek obsažených v jídle se vstřebávají v ústech. Nedostatečným rozžvýkáním potravy tyto látky půtují do zažívacího traktu, kde je jejich využitelnost minimální nebo zcela zanikají.

 

UVOLNĚNÉ DÝCHÁNÍ PŘÍ JÍDLE

Nezapomínejte při jídle uvolněně a plynule dýchat. Nebývá to samozřejmostí. Obecně nevíme jak dýcháme. Natož při jídle. Pravidelné a uvolněné dýchání prospívá samotnému trávení. Už jenom samotné okysličování je důležité pro kvalitní funkci trávení. Pohyby dýchacích svalů mají též vliv na trávicí a vylučovací proces. Vyzkoušejte si jaké to je se občas v průběhu jídla hlouběji nadechnout a uvolněně vydechnout.

 

VYVARUJTE SE STRESU A KONFLIKTŮ PŘI JÍDLE

Konečně se lidé společně setkali. U jídla. Tudíž je příležitost na řešení spousty věcí na které jinak není čas. Velmi častý obraz mnoha vztahů. Součástí takových setkání mohou být konflikty, výčitky, stres, úkolování, nepříjemné pocity a mnohé další při jídle vám doslova jídlo otravují. Některá slova, která slyšíte nemůžete polknout a přitom se nutíte polykat jídlo. Jste sevření stresem a máte se uvolnit, abyste mohli jíst. Máte zažívat libé pocity z jídla a jste konfrontování s pocity trapnosti a selhání. Jezení ve stresu a zatěžujících situacích jsou je zdrojem mnoha zdravotních potíží.

 

Přeji vám dobrou chuť

Roman